top of page
  • Yazarın fotoğrafımika

Kahve Telvesinin Geleceğimizden Haber Vermek Dışında 10 Yaratıcı Kullanım Alanı

Evde içtiğiniz Türk kahvesi ya da filtre kahvenin telvesini – geleceğinizi okumak dışında 😉 – ne yapıyorsunuz? Kahvenizden kalanları günlük bakımınızda kullanabilmenizin ötesinde ev ve bahçe bakımında da bir çok farklı alanda değerlendirebilirsiniz.


Amerikalı Healthline, kahve telvesini kullanabileceğimiz farklı ve yaratıcı yollarını sıralamış.


1. Kahve telvesi bitkilerin gelişiminde destek olabilecek nitrojen, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, magnezyum ve krom gibi bir çok önemli minerali içeriyor ayrıca topraktaki ağır metalleri emiyor. Kahve telvesini toprağınızda kullanmak için üstüne serpiştirmeniz yeterliymiş.

2. Kahve telvenizi sonradan kompost yapmak için saklayabilirsiniz. Nasıl compost yapacağınızı bilmiyorsanız @sifir.atik ve www.atiksizev.com ‘u inceleyebilirsiniz.


3. Sinekler, bazı zararlı böcekler ve pireler de de – neyse ki- kahveye bizim kadar düşkün değilmiş. Kahveden kalanları balkonunuzda bir kasenin içinde yakarak ya da bitkilerinizin etrafına serperek bazı sinekleri ve zararlı böcekleri uzaklaştırmak mümkünmüş. Ayrıca köpeğinizi yıkadıktan sonra kahve telvesini tüylerine sürüp durulamak pirelerin kaçışmasını sağlarmış.


4. Buzdolabınıza bir kase dolusu kahve telvesi koymak yiyecek kokularını nötralize ediyormuş.

5. Kahve telvesi aşındırıcı özelliğinden dolayı doğal bir temizlik malzemesi olarak lavaboda, fırın ve ızgaralarda ve hatta tencere tavalarda ovma amaçlı kullanılabiliyor.


6. Çizik mobilyalarınızı düzeltmek için kullandığınız kahve telvelerini deneyebilirsiniz. Bunun için önce telve ve suyla kalın bir macun yapın. Daha sonra bir pamuklu çubuk kullanarak macunu çizik içine sürtün, 5-10 dakika bekletin ve sonra pamuklu bir bezle silin. Bu, çiziklerin temizlenmesine yardımcı olur ve açıkta kalan ahşabı koyu kahverengi renkle boyayarak gizler. İstenilen renk elde edilinceye kadar aynı işleme devam etmek ve uygulamalar arasında birkaç saat beklemek gerekiyormuş.


7. Kahvedeki antioksidan özelliği hepimiz biliyoruz.. E arındırıcı özelliğini de öğrendik 😊 O zaman neden cildimizdeki ölü derilerden kurtulmak, kan dolaşımımızı hızlandırmak için de kullanmayalım? Bunun için yüzümüzde kullanacaksak saf zeytinyağı veya jojoba yağı ile vücudumuzda ise hindistan cevizi yağı ile karıştırmak isteyebiliriz. Özellikle vücudumuzda selülit önleyici etkisini de gözlemleyebiliriz.


8. Kahvenin telvesi, bakımımızda bir faydasını da saçlarımızda gösteriyor. Şampuandan önce kahve telvesi ile saç diplerimizi nazikçe ovmamız şekillendiricilerin bıraktığı kalıntıları ortadan kaldırır ve kan dolaşımını hızlandırarak saç sağlığımızı iyileştirir. Saçımızın daha hızlı uzamasına bile katkı sağlar.


9. Kahve telvesini su ile karıştırarak yoğun renk pigmentlerinden ötürü kumaş ve kağıtları boyamada ve hatta saçınızı koyulaştırmakta kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey boyanan kumaşı sonrasında soğuk su yıkamak…


10. Son olarak yüksek anti-oksidan özelliği ve kafein içeriği ile göz altı morlukları için de kahve yardımımıza koşuyor - #canimizkahvemiz . Bunun için kahve telvesini biraz su veya hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve göz altlarınıza uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra durulayın.


Çoğu zaman çöp kutusunun ya da lavabonun dibini boylayan kahve telvelerimizin ne kadar çok kullanım alanı varmış değil mi? Aslında benzer şekilde bir çok atığımızı değerlendirmemiz mümkün. Bu atıkları değerlendirme konusunda annelerimizden öğreneceğimiz çok şey var. Ayrıca bahsettiğimiz @sifir.atik gibi hesaplar ve bir çok “life hack” sitesi ve youtube kanalı bize bu konuda fikirler veriyor. Değerlendirirken hem üretmenin hazzını yaşamak hem de dünyamız için iyi bir şeyler yapmış olmanın huzuru da bize kalıyor.


bottom of page