top of page
  • Yazarın fotoğrafımika

Makyaj dolabında bahar temizliği

Yine bize yılllaaaaarca sürmüş gelen bir kışın sonuna geldik. Bugün 1 Mart! Mart yine bize küçük süprizler hazırlayıp kar bile yağdırabilir ama olsun. Önemli olan bizim içimize bahar gelmesi.



Peki bu hafta sonu bir bahar temizliğine ne dersiniz! Bu silip süpürüp toz almalı değil. Kozmetik ve bakım ürünlerimizde bahar temizliği. :)


Kozmetiklerin son kullanma tarihleri kolaylıkla gözden kaçırdığımız bir kavram ama bayat ürünler cildimizi tahriş eder, gözeneklerimizi tıkar ve yaşlanmamızı hızlandırır. Zaman zaman cildinizde küçük sivilceler çıkıyor, alerjiler oluşuyorsa büyük olasılıkla kullandığınız ürünlerin eskiliğinden ya da yeterince sık temizlemediğimiz makyaj fırçalarımızdan kaynaklıdır.


Bu hafta sonu ne kadar kreminiz, serumunuz, bakım maskeniz, şampuanınız , şekillendirme ürününüz ve makyaj malzemeniz varsa bir araya toplayın ve hepsinin son kullanma tarihlerine bakın ve son kullanma tarihi geçmiş olanları ATIN! Eğer ürünlerinizin üzerinde son kullanma tarihleri yazmıyorsa Mika sizin için aşağıda paylaşıyor 😊


Nemlendiricler, Yüz ve Göz Kremleri : 6 ay – 1 yıl arası

Eğer nemlendiriciniz pompalı bir şişede ise 12 ay boyunca dayanacaktır. Kreminiz kavanozdaysa ve eğer parmaklarınızla alıp sürmeyi tercih ediyorsanız muhtemelen 6 aylık bir ömrü olacaktır. Kavanozdaki kreminizin ömrünü uzatmak için her zaman temiz ve kuru ellerle alın ya da daha iyisi bir aplikatör kullanın.


C vitamini, retinol veya glükolik asit içeren anti-aging ürünlerinin raf ömrü daha kısa olabiliyor. Bu tarz ürünleri küçük ambalajlarda satın almaya çalışın ve 6 ay içinde kulanın.

İçinde herhangi bir katkı maddesi olmayan ve sadece doğal içeriğe sahip yüz yağları ve serumlar içeriklerinin raf ömrüne göre 6 ay ile 1 yıl arasında dayanacaktır. Yüksek sıcaklıkta ve nemde saklanan yağlar daha kısa ömürlü olur. Bu nedenle serin kuru ve direkt ışık ve ısıya maruz kalmadıkları yerlerde saklanmaları gerekir.


Su bazlı tonik ve yüz mistleri 6 ay – 1 yıl arasında kullanılabilir.


Güneş koruyucuların üzerlerinde son kullanma tarihleri yazar. Ancak her yıl yeni bir tane almakta fayda var.


Makyaj ürünleri- yüz:

Likit kapatıcı: 6 ay - 1 yıl

Likit fondöten : 6 ay - 1 yıl

Toz fondöten : 2-3 yıl


Makyaj ürünleri – göz

Toz far : 2-3 yıl

Toz allık: 2 yıl

Maskara: 3-4 ay

Likit eye liner : 3-4 ay

Göz kalemi: 2-4 yıl

Kaş kalemi : 2 yıl


Makyaj ürünleri – göz

Ruj : 2 yıl

Parlatıcı: 1 yıl

Dudak kalemi : 1-2 yıl

Dudak nemlendirici: 6 ay- 1 yıl


Şampuan, saç kremi, şekillendirme ürünleri: 1-2 yıl



Bu bahar temizliğinde makyaj fırçalarımızı da unutmayacağız tabi. Makyaj fırçalarını temizlemek için özel ürünler bulunuyor. Bunlarla en azından ayda 1 kere makyaj fırçalarımızı yıkayıp bir havlu üzerinde kendi kendine kurumaya bırakmalıyız. Eğer özel bir ürün almak istemiyorsanız yüz temizleme jeliniz ya da bir kapta karıştırdığınız zeytinyağı ve antibakteriyel sabun karışımı ile temizleyebilirsiniz.

bottom of page