top of page
  • Yazarın fotoğrafımika

sadeliğe doğru küçük adımlarla büyük farklar

Deprem felaketi hepimiz için travmatik bir deneyim oldu. Gerek afetten direkt etkilenen depremzedeler gerekse bizler olaydan sonra endişe ve olumsuz duygular yaşıyoruz. Bu da tabi ki çok normal. Bu duygularla baş etmek hepimiz için zor. Fakat bize ihtiyacı olan yakın çevremiz ve tekrar ayağa kaldırmak için elimizi uzatmamızı bekleyen şehirler için önce bizim ayağa kalkmamız gerekiyor. Minimalist ve sade bir yaşam tarzını benimsemek, duygularımızı yönetmemize ve sonrasında huzur bulmamıza yardımcı olabilir.





İşte deprem sonrası kaygı ve kötü duygularla minimalizm ve sade yaşamla nasıl başa çıkılacağına dair bazı ipuçları: Tabi lütfen bu ipuçlarımızın depremde evlerini kaybeden, ağır kayıplar yaşayan vatandaşlarımız için geçerli olamayacağını söylemeliyiz. Bu ipuçları bizler gibi depremden uzaktan etkilenmiş, ya da depremde evi hasar görmemiş kayıp yaşamamış kişiler için uygun olur. Eğer günlük yaşamınız etkileyecek ölçüde bir depresyon ya da endişe içindeyseniz, yaşadığınız travma ile başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız lütfen profesyonel bir destek alın. Hadi ipuçlarımıza geçelim:


Çevrenizi düzenleyin: Belki ev eşyalarınız depremde hafif bir zarar gördü ya da yaşadığınız endişeler evinizle ilgilenmenizi engelledi. Yaşam alanınız kaotik ve dağınık görünebilir. Çevrenizi düzene sokmak daha sakin ve huzurlu bir ortam yaratmanızı ve kendinizi de sakin hissetmenizi sağlayabilir. Gereksiz eşyalardan kurtulun ve çevrenizi basit ve düzenli tutmaya odaklanın.


Kişisel bakımınızı ihmal etmeyin: BU süre zarfında kendinize bakmak çok önemli. Yeterince dinlendiğinizden, sağlıklı yemekler yediğinizden ve zaman zaman gündeminizden uzaklaşarak size neşe ve rahatlama getiren faaliyetlerde bulunduğunuzdan emin olun.

Bağlantıda kalın: Bu süre zarfında arkadaşlarınızla, ailenizle ya da profesyonel bir destekle bağlantı kurmanız önemlidir. Duygularınız hakkında başkalarıyla konuşmak, hissettiklerinizi sindirmenize ve daha az yalnız hissetmenize yardımcı olabilir.


Doğada zaman geçirin: Doğada zaman geçirmek tedavi edici ve sakinleştiricidir. Parkta, varsa sahilinizde yürüyüşe çıkın veya bahçenizde vakit geçirin.


Şimdiye odaklanın: Hepimiz ilgili endişelere veya geçmişle ilgili pişmanlıklara kapılıyoruz. Farkındalık çalışmaları ve şimdiki ana odaklanmanıza yardımcı olabilir.


Minimalist ve sade bir yaşam tarzını benimseyerek, esas olana odaklanabilir ve yaşanan kötü olaylar sonrasında sakinleşebilirsiniz. Kişisel bakıma öncelik vermek, başkalarıyla bağlantı kurmak, doğada zaman geçirmek ve farkındalık çalışması yapmak kaygı ve olumsuz duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.


Sonuç olarak, bir depremden sonra kaygı ve kötü duygularla baş etmek zor olabilir, ancak minimalist ve basit bir yaşam tarzını benimsemek, huzuru bulmanıza ve duygularınızı yönetmenize yardımcı olabilir.


Unutmayın, sadeliğe doğru atacağınız küçük adımlar, sağlığınızda büyük bir fark yaratabilir.



bottom of page