Hayvanların araştırma ve deneylerde kullanılması neredeyse tarih kadar eski. Antik Yunanistan’da doktor-bilim insanları Aristo ve Erasistratos canlı hayvanlar üzerinde deneyler yaparmış. Yine Roma’da yaşayan tıp doktoru Galen anatomi, psikoloji, pataloji ve ilaç bilimini anlamak için hayvanlar üzerinde deneylerini sürdürmüş. İspanya’da yaşayan İbn-i Zühr de ameliyat yöntemlerini insanların üzerinde uygulamadan önce hayvanlar üzerinde denermiş.
Elbette günümüz teknolojisinde hayvan testleri bir gereklilik değil. Bugün kozmetik ve ilaçların test edilmesinde hayvanları içermeyen pek çok test metodu bulunuyor. Hatta bu metotların daha düşük maliyetli ve hızlı olduğu belirtiliyor. Daha da ötesinde aslında hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen testlerin insanlar için o kadar da fayda sağlamadığı insanlar ve hayvanlar arasındaki biyolojik farklılıklardan dolayı bazı testlerin hiçbir şey ifade etmediği de ortaya çıktı.
Peki neden ilaç ve kozmetik şirketleri hayvanlar üzerinde test etmeye devam ediyor?
Kendilerini yasalar karşısında garanti altına alacak veriyi toplamak için!
Bu amaçla farelerin toksik duman soluması sağlanıyor, köpeklere zorla haşere ilacı yutturuluyor ve tavşanların hassas gözlerine aşındırıcı maddeler damlatılıyor. Ancak işin doğrusu PETA birçok şirketin testler sırasında ürünleri bir hayvanı kör etse de o ürünün piyasaya sürüldüğünü iddia ediyor. Aynı şekilde bir ürün testler sırasında hayvanlara zarar vermedi diye insana da vermeyecek diye bir garanti yok.
Yani? Yani, hayvanlar üzerinde test yapmanın kimseye faydası yok.
Bir başka neden ise markaların inovatif ve yenilikçi ürünler bulmak ve daha çok kar etmek amacı ile insanlara zararı bulunmadığı zaten kanıtlanmış 7,000 içerikle yetinmesi.
Bugüne kadar bulunmuş o muhteşem gençlik ve sonsuz güzellik vaat eden inovatif ürünlerin bir mucize yarattığını gören varsa bize de haber versin!
Bu arada hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bazı testleri yasa emrederken birçoğu için bir zorunluluk yok.
Hatta – neyse ki- birçok ülke hayvan testlerini yasakladı ve bir çok marka da artık hayvanlar üzerinde test etmeden de harika ürünler yaratmayı başarıyorlar. İşte mikaforearth’te bizim de tam konumuz bu.
Peki kozmetik ve temizlik ürünlerimiz test edilmesin mi?
Tabi ki edilsin! Bunun için pek çok etkili alternatif yöntem de bulunuyor. Zaten dediğimiz gibi hayvanlar üzerinde test yapılması çok da faydalı değil. Hatta PETA kaynaklarına göre araştırma fonları ile ilgili bir toplantı sırasında eski Amerika Milli Sağlık Enstitüleri Direktörü Doktor Elias Zerhouni insanlara yardım etmek için hayvanlar üzerinde testler yapmanın çok büyük bir başarısızlık olduğunu itiraf etmiş. Zerhouni “ İnsan hastalıklarını insanlar üzerinde test etmekten uzaklaştık…. Sorun şu ki bu ( hayvan testleri) işe yaramadı ve artık sorunun etrafında dolanıp durmayı bırakmalıyız…yeniden odaklanmalı ve insan biyolojisindeki hastalıkları anlamak için insan için kullanılabilecek yeni metodolojiler üretmeliyiz” demiş.
Bugünse birçok aklı selim bilim insanı aslında insanlara daha faydalı ve hayvanlara eziyet etmeyi gerektirmeyen ilaç ve ürün test metotları geliştiriyor. Bu modern metotlarsa insan hücreleri ve dokularını, gelişmiş bilgisayar modelleme tekniklerini ve gönüllü insanlarla çalışmayı içeriyor. Kolaymış değil mi? Üstelik bu yöntemler çok daha hızlı ve düşük maliyetliymiş.
Detaylı bilgi almak için PETA’nın ilgili sayfasını ve deneyehayir.org’daki ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.
コメント